در این قسمت از آموزش فتوشاپ به فرمتهای فایل مرتبط به این نرمافزار میپردازیم. آدوبی فتوشاپ میتواند تصاویر یا گرافیکها را در طیف مختلفی از فرمتهای فایل ذخیره یا اکسپورت کند. این فرمتها برای مقاصد مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. برای نمونه تصاویر مورد استفاده روی وبسایتها عموماً باید کوچک باشند تا با سرعت بالایی بارگذاری شوند. در حالی که تصاویری که در رندرینگ محصول 3 بعدی قرار میگیرند، باید دارای وضوح تصاویر بالایی باشند و جزییات زیادی را نمایش دهند. برخی تصاویر ممکن است صرفاً شامل پیکسلهای تصویری باشند در حالی که برخی دیگر از فرمتها شامل ترکیبی از اطلاعات پیکسلی و برداری هستند. چندین فرمت فایل نیز هستند که از فناوریهای فشردهسازی برای کاهش اندازه تصاویر استفاده میکنند و گزینههای خاص فشردهسازی عامدانه بخشهایی از دادههای تصاویر را حذف میکنند تا اندازه فایل نهایی کاهش یابد. برای حفظ همه قابلیتهای فتوشاپ از قبیل جلوهها، ماسکها و لایهها باید از فرمت فایل فتوشاپ یعنی PSD استفاده کنید.
در ادامه برخی از فرمتهای فایل که فتوشاپ میتواند باز یا ذخیره کند را معرفی کردهایم.
1) فرمت فتوشاپ(PSD) :فایلهای PSD میتوانند اندازهای تا 2 گیگابایت داشته باشند. تنها فرمت PSD میتواند همه اجزای تصویر یا گرافیک ویرایش شده را در خود ذخیره کند.
2) فرمت سند بزرگ(PSB) : فایلهای PSB میتوانند اندازهای بزرگتر از 2 گیگابایت داشته باشند و از تصاویری با ابعاد تا 300 هزار پیکسل پشتیبانی میکنند. به این ترتیب لایهها و فیلترهای روی تصویر حفظ میشود.
3) فرمت فاصل تصویر تگشده(TIFF) : این یک فرمت فایل Bitmap انعطافپذیر است که از سوی اپلیکیشنها و پلتفرمهای رایانهای زیادی پشتیبانی میشود. رنگهای CMYK ،RGB ،grayscale و indexed در این فرمت پشتیبانی میشوند. سندهای TIFF دارای اندازه بیشینه 4 گیگابایت هستند اگر یک فایل TIFF را در اپلیکیشن دیگری باز کنید، معمولاً تصویر مسطح شده ارائه میشوند، هر چند که اطلاعات لایهها در آن قرار دارد.
4) فرمت فایلRAW : فایلهای RAW میتوانند اندازهای بزرگتر از 2 گیگابایت داشته باشند. این فایلها انعطافپذیر هستند و میتوانند برای انتقال تصاویر بین رایانهها یا اپلیکیشنها مورد استفاده قرار گیرند. این فرمت از تصاویر CMYK ،RGB و grayscale پشتیبانی میکند. با این حال فایل باید پیش از ذخیره مسطحسازی شود، یعنی اطلاعات لایهها از دست میرود.
5) فرمت سند قابل حمل(PDF) : در این فرمت فایل میتوان فونتها، لیآوت صفحهها، گرافیکهای برداری و bitmap را با دقت بالایی به صورت فایلهای PDF ذخیره کرد. به علاوه لینکهای الکترونیکی را میتوان درون فایلهای PDF جاسازی کرد. تصاویر تا 16 بیت در هر کانال را میتوان بدون افت کیفیت در این فرمت ذخیره کرد.
6) فرمت تبادل گرافیک(GIF) :این فرمت فایل اغلب برای نمایش گرافیکهای با رنگ اندیسگذاریشده درون یک سند HTML اختصاصی مورد استفاده قرار میگیرد. GIF اندازه فایل را فشرده میکند و بدین ترتیب زمان انتقال فایل کاهش مییابد. این فرمت فایل از کانالهای آلفا پشتیبانی نمیکند.
7) گرافیک شبکه پرتابل(PNG) : این فرمت امکان بزرگی به صورت فشردهسازی بدون اتلاف دادهها ارائه میکند. این فرمت گرافیکی از تصاویر با عمق 24 بیت پشتیبانی میکند. با این حال برخی مرورگرهای وب از فایلهای PNG پشتیبانی نمیکنند. این فرم شفافیت را در هر دو تصاویر RGB و grayscale حفظ میکند. همچنین از تصاویر در حالتهای رنگی indexed color ،grayscale ،RGB و bitmap پشتیبانی میکند.
8) گروه مشترک کارشناسان عکاسی(JPEG) :این فرمت فایل غالباً برای تصاویر با طیف رنگی پیوسته برای سندهای HTML استفاده میشود. ای فرمت از حالتهای رنگی grayscale ،RGB و CMYK پشتیبانی میکند. این فرمت همه اطلاعات رنگی درون تصاویر RGB حفظ میکند، گرچه اندازه فایل را از طریق حذف اطلاعات برخی دادههای انتخابی کاهش میدهد. یک فایل JPEG به طور خودکار در زمان باز شدن فایل از حالت فشرده خارج میشود.
9) Cineon : این یک فرمت دیجیتالی با عمق رنگی 10 بیت در هر کانال است که از سوی Kodak توسعه یافته است از این فرمت برای ارائه خروجی مجدد به فیلم بدون افت کیفیت عکس استفاده میشود. از آن میتوان در سیستم فیلم دیجیتالی Cineon استفاده کرد.