هوش تجاری یا هوش کسب وکار (Business Intelligence) که اختصارا آن را BI نیز مینامند، در حقیقت به مجموعهای از دادهها و اطلاعات گفته میشود که به کمک ابزارهایی خاص میتواند ارزش قابل توجهی را برای سازمان ایجاد کند، به بیانی سادهتر کاربرد اصلی هوش تجاری، تبدیل داده به مزیت رقابتی برای یک سازمان است.
شاید در نگاه اول کمی با این مفهوم گیج شده و درک صحیحی راجع به اینکه “هوش تجاری چیست” نداشته باشید، در ادامهی این آموزش با همیار آیتی همراه باشید تا کمی بیشتر با مفهوم هوش تجاری آشنا شده و آن را در قالب مثالهایی جذاب با هم بررسی کنیم.
فرض کنید شما مدیر یک کسبوکار هستید، در چنین شرایطی، هوش تجاری به شما کمک میکند تا با استفاده از ابزارهایی مانند داشبوردهای مدیریتی، گزارش و نمودارهای متنی و گرافیکی و حتی تکنیکهای داده کاوی عوامل موفقیت یا شکست پروژههای سازمان را متوجه شده، بتوانید مشکلات را برطرف کرده و در جهت افزایش سودآوری سازمان اقدام کنید.
در حقیقت هوش تجاری، مجموعهای از ابزارها و روشهاست که با جمعآوری دادهها، پردازش و در نهایت نمایش اطلاعات، تصمیمگیری را برای مدیران سازمان آسانتر کرده و حقایقی را در خصوص فرایندهای تجاری سازمان به آنها ارائه میدهد.
اهداف هوش تجاری
همانطوری که گفتیم یکی از مهمترین دلایل بهکارگیری هوش تجاری، ایجاد مزیت رقابتی و همچنین افزایش میزان سوددهی سازمان است، اما میتوان اهداف دیگری نیز برای این فرایند در نظر گرفت، اهدافی مانند:
- تهیهی سریع و آسان گزارشهای کاربردی
- تعیین گرایشات تجاری سازمانها
- پیشبینی وضعیت آیندهی بازار
- افزایش میزان رضایت مشتریان
- تشخیص بهموقع نقاط ضعف و قوت
- کمک به تصمیمگیری سریعتر مدیران
- افزایش بهرهوری و سودآوری سازمان
- تنظیم صحیح قیمتها و افزایش فروش
- کاهش هزینههای نیروی انسانی
بهطور کلی، هوش تجاری را میتوان از جمله زیرمجموعههای سیستمهای اطلاعاتی در فناوری اطلاعات دانست، سازمانهایی که به خوبی از فناوری اطلاعات در زیرساخت کسبوکار خود بهره برده باشند، بهراحتی قادر خواهند بود BI را نیز در سازمان بهکار گرفته و از مزایای آن برخوردار شوند.