به بیان فنی، پایتون (Python) یک زبان برنامهنویسی شیگرا (Object-Oriented) و سطح بالا (High-Level) با معناشناسی (Semantic) پویای یکپارچه شده برای وب و ساخت و توسعه کاربردی (Application software) است. این زبان برنامهنویسی در زمینه توسعه سریع نرمافزارهای کاربردی (Rapid Application Development) دارای جذابیت بالایی محسوب میشود زیرا دارای انواع پویا (Dynamic Types) و انقیاددهنده پویا (Dynamic Binding) است.
پایتون، زبان برنامهنویسی نسبتا سادهای محسوب میشود که یادگیری آن به دلیل دارا بودن «نحو» یکتایی که بر قابلیت خوانایی تمرکز و تاکید دارد آسان است. خواندن و ترجمه کدهای نوشته شده به زبان برنامه نویسی پایتون نسبت به دیگر زبانها برای توسعهدهندگان (Developers) سادهتر محسوب میشود. این موضوع به نوبه خود هزینههای نگهداری و توسعه برنامههای نوشته شده به این زبان را کاهش میدهد زیرا امکان همکاری تیمها بدون مواجهه با موانع زبانی و وجود تجربیات کاری متفاوت در میان اعضای تیم را به دست میدهد.
علاوه بر این، زبان برنامه نویسی پایتون از ماژولها (modules) و بستهها (packages) استفاده میکند، بدین معنا که برنامههای این زبان قابل طراحی به سبک ماژولار (modular) هستند و کدهای نوشته شده در یک پروژه در پروژههای گوناگون دیگر نیز قابل استفاده مجدد محسوب میشوند. هنگامی که کاربری ماژول یا بسته مورد نیاز خود را توسعه داد، خودش یا دیگر علاقمندان (در صورتی که کد در اختیار عموم قرار بگیرد) میتوانند آن را برای استفاده در دیگر پروژهها گسترش دهند. Import و Export کردن این ماژولها نیز کار آسانی است.
یکی از قابل توجهترین مزایای زبان برنامه نویسی پایتون آن است که کتابخانه (Library) و مفسر استاندارد (Standard Interpreter) آن، هم به صورت دودویی (binary) و هم منبع (source) به رایگان در دسترس همگان قرار دارند. در پایتون هیچ انحصاری وجود ندارد، زیرا همه ابزارهای لازم برای آن در کلیه پلتفرمهای اصلی (Main Platforms) موجود هستند. بنابراین، پایتون برای توسعهدهندگانی که نمیخواهند دغدغه هزینههای بالای توسعه را داشته باشند گزینهای جذاب به شمار میآید.
ویژگی های زبان برنامه نویسی پایتون
زبان برنامه نویسی پایتون را اغلب میتوان با زبان Perl، Ruby ، PHP و Java مقایسه کرد. این موضوع به دلیل قدرت فوقالعاده پایتون به عنوان یک زبان «شیگرا» است. زبان برنامه نویسی پایتون همچنین دارای ویژگیهای شایان توجهی دیگری است که آن را به زبانی جذاب برای توسعهدهندگان مبدل میکند. برخی از این ویژگیها در ادامه بیان شدهاند.
1) پایتون یک زبان سطح بالا
سطح بالا بودن زبان های برنامه نویسی به معنی نزدیکی آنها به زبان انسان است. پایتون به دلیل پشتیبانی از قواعد دستوری یا نحو قابل فهم، این ویژگی را دارد. این ویژگی موجب خوانایی بهتر کدها میشود.
2) پایتون یک زبان ساده
سادگی زبان پایتون به معنی بارگذاری و اجرای راحت برنامه ها است از این رو، از پایتون برای تست و نگهداری نرم افزار و همچنین ساخت نمونه اولیه استفاده میشود.
3) پایتون و کتابخانه ها
کتابخانه های کاربردی پایتون یکی از ویژگی های اصلی و بسیار خوب آن است. با وجود این کتابخانه ها برخلاف زبان های دیگر، برنامه نویسی با پایتون نیاز به صرف زمان زیاد برای کدنویسی بعضی بخشها از پایه وجود ندارد.
4) برنامه نویسی ماژولار
پایتون امکان برنامه نویسی ماژولار را به کاربران خود میدهد. برنامه نویسی ماژولار به این معنا است که امکان استفاده دوباره از یک قطعه کد در برنامه های دیگر محیا باشد. برای پایتون چنانچه این قطعه کد یا ماژول از زبان های C یا C++ نیز باشد.
5) رابطه ای مشابه در سیستم های عامل مختلف
پایتون برروی انواع سیستم های عامل قابل پیاده سازی و استفاده است. همچنین از رابط برنامه نویسی مشابهی در تمام سیستم های عامل استفاده میکند، که امکان انتقال را تا حد زیادی ساده کرده است.
6) پایتون رایگان و متن باز
پایتون را میتوانید بدون صرف هزینه به صورت رایگان دانلود کرده و استفاده کنید. همچنین به دلیل پیروی از سیاستگذاری ها و قوانین متن ها، افراد میتوانید به میل خود در آن تغییر ایجاد کنند.